Sorg, den geniale følelsen

Sorg, en liten ode til en genial, men misforstått følelse.

Siden jeg allerede var inne på emnet kjærlighetssorg denne uka, hadde jeg lyst til å skrive et innlegg om sorg. Grunnen til at jeg ville skrive dette, er fordi sorg ofte blir misforstått i dagens samfunn, det kan virke litt som om folk (inkludert meg selv) er redde for å tillate seg selv å sørge og vise sorgen ovenfor andre. 
_____
Fakta er imidlertid at sorg ikke er bare er noe irriterende som medfører stor snørrproduksjons og dårlig humør. Sorg er faktisk det som heler tapene våre. Sorg er en følelse som forteller en at det man nettopp mistet, var noe av dyp mening for en, og dersom man tillater sorgen å komme, passerer den og gir plass til noe nytt. Det er litt som når man blir tatt av en stor bølge, hvis man bare lar seg føre av strømmen så kommer man trygt over på den andre siden. 
____
En annen ting med sorg og sårbarhet, er at det fører mennesker sammen. Faktisk er det sånn at når en annen person gråter, aktiveres også sorg og medfølelse i lytteren. På den måten er det et magisk øyeblikk der begge deler den samme følelsen og der lytteren faktisk har sine egne sorger og tap aktivert som et svakt ekko. Dette med at andres følelser gir gjenklang i oss på et fysisk nivå er grunnlaget for empati og medmenneskelighet og det er ganske magisk når man ser det.
_____
Hvis man klarer å være sårbar og dele sorgen sin, vil man derfor potensielt kunne skape noen dypere og mer meningsfylte relasjoner til andre mennesker. Med andre ord er det sånn at den følelsen man får når man mister noen man elsker, er en følelse som er spesiallaget til å gi nye og nære relasjoner (følelsessystemet er genialt 👼).
_____
Til slutt vil jeg si at for alle de som sørger er det sannsynligvis lite trøst i dette innlegget. Det er forferdelig når man mister noen man elsker og sorgen kan henge i resten av livet. Poenget mitt er ikke å si at sorg er topp, men å skrive litt om at sorg er ok og at vi bør ha en større takhøyde for det, både ovenfor oss selv og ovenfor andre.