18. november 2018

Hvordan det å undertrykke følelser kan påvirke din evne til å tenke, huske og oppfatte ting, del 3.

➡️🌲Hvordan det å undertrykke følelser kan påvirke din evne til å tenke, huske og oppfatte ting, del 3.
____
➡️Ok, så kort oppsummert er det altså sånn at kroppen kan få en angstreaksjon når følelser aktiveres. En av de tingene som kan skje da, er at hodet skrur seg av. Når dette skjer merker man ikke at man har en følelsesaktivering, i stedet opplever man symptomer som svimmelhet, dotter i øyrene, synsproblemer, konsentrasjonsproblemer, at man «mister tråden», ikke husker hva man snakket om eller lignende. Det blir som om kroppen oppfatter følelsen som farlig og deretter igangsetter en voldsom reaksjon for å få undertrykt den.
_____
➡️ Denne aktiveringen i angstsystemet kalles ofte «spill død» reaksjonen, den står i kontrast til fight/flight som man vanligvis snakker om. Spill død inntreffer når angstsystemet registrerer det som foregår som såpass farlig at man ikke kan rømme eller kjempe mot det, men derimot bør spille død og håpe på det beste.
______
➡️Dere som har fulgt meg en stund, vet at disse innleggene pleier å ende med en oppfordring til å føle følelsene dine. Dette innlegget blir annerledes. Det er nemlig sånn, at man gjerne vil ha hjernen med på laget når man skal bearbeide følelser, hvilket man ikke har her. Det å fokusere og forsterke følelser når man har disse symptomene, kan faktisk gjøre det verre (og det er ille nok fra før, så det prøver vi å unngå i den grad vi kan).
______
➡️Bare for å spore ekstra mye av her nå, vil jeg nevne at dette også er grunnen til at mange med sånne problemer, opplever det som ubehagelig å meditere. Det er rett og slett fordi meditasjon for noen (ikke alle) aktiverer mer følelser, hvilket bare intensiverer symptomene. Det er derfor viktig å kjenne etter på hvilken effekt det har på en når man tester meditasjon.
_____
➡️I stedet for å føle mer, vil vi helst få hjernen på nett igjen her. Jeg skal skrive litt om hvordan man får til dette i neste innlegg.

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram