4. juni 2018

Hvordan du kan bli kvitt mageproblemer ved å bli bedre kjent med følelsene dine (del 2)

➡Hvordan du kan bli kvitt mageproblemer ved å bli bedre kjent med følelsene dine, en serie om hvordan undertrykkelse av følelser kan gå ut over helsen din. Del 2.
__
➡I forrige post snakket jeg om hva følelser er, og hva som skjer i kroppen når man undertrykker følelser. I denne posten kommer jeg til å gå mer inn på hvordan undertrykkelse av følelser kan føre til mageproblemer.
___
➡Kort oppsummert er det altså sånn at kroppen kan få en angstreaksjon når følelser mobiliseres. Dette kan bl.a føre til at fordøyelsesmuskulaturen aktiveres og skaper symptomer som uro, kvalme, magesmerter, diarè og forstoppelse. Videre blir det også sånn at man heller ikke kan merke hvilke følelser man har, fordi disse symptomene «dekker over» følelsene.
____
➡Dette er egentlig et ganske normalt fenomen. Har du for eksempel vært i en stor krangel med kjæresten for deretter å føle deg veldig kvalm? I så fall er det sannsynligvis en sånn reaksjon du har hatt, der følelser i forhold til konflikten holdes nede ved angst som igjen skaper en masse bråk i fordøyelsessystemet.
____
➡Dette er også en gjenganger i krisesituasjoner som skilsmisser, plutselige dødsfall eller andre vonde begivenheter. Her er typisk å oppleve ulike typer fordøyelsesproblemer i perioden rundt og etter opplevelsen. Disse symptomene skyldes ofte at det er så mange smertefulle følelser aktivert på èn gang, og at man (uten å være klar over det) undertrykker de med angst.
____
➡Man kan også oppleve å ha noen fysisk betingede mageproblemer, for eksempel bakterieinfeksjoner eller lignende, som deretter blir forverret av en sånn prosess. I de tilfellene har man både en fysisk og en følelsesmessig del, og må jobbe med begge sidene om man skal bli frisk.
____
➡Mange ganger går en sånn prosess over av seg selv, kanskje situasjonen roer seg, eller man får snakket med noen om følelsene sine. I andre situasjoner blir det en kronisk plage som skaper utrolig mye problemer for de personene det går ut over.
_____
➡Igjen må jeg nevne at jeg snakker om medisinsk uforklarlige symptomer. Altså fysiske symptomer uten en medisinsk årsak. Dersom du opplever mageproblemer må du få de sjekket av lege før du tester andre forklaringer.

Nyeste innlegg

Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Fosen kjemper for hele landet

Fosen er en kamp som aldri burde måtte kjempes for leveområder som aldri burde vært tatt. Det er en kamp om samenes rett til å utøve kultur og bruke land de har brukt i tusenvis av år. En kamp med mørke historiske røtter. 

Som om dette ikke er nok, er dette en kamp som gir dyp gjenklang langt utover samefolket. For det rører ved en uro som ligger over landet. 

Les mer
Når skal vi slutte å gi små barn ansvaret for et system som ikke fungerer?

Da jeg fortalte terminen den 4. januar sa folk ting som «håper ungen ikke kommer tidlig da», «du må knipe igjen til over nyttår! Det er best på alle måter vet du». Velmenende råd med en undertone av alvor, krydret med urealistiske forventninger til livmoren min.

Rådene kom fra fagfolk, for de vet den klamme statistikken: barn født tidlig på året gjør det langt bedre enn de født sent på året. Barn født tidlig på året har større sjanse for å komme på kretslag i ulike idretter f eks. Dog: mindre sjanse for at podinnen blir den nye Marit Bjørgen kan jeg leve med.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram