20. mai 2018

Hvordan en tur i naturen kan gi oss bedre forståelse for oss selv og våre egne følelser (del 1.)

Hvordan en tur i naturen kan gi oss bedre forståelse for oss selv og våre egne følelser (del 1.) Ok, så jeg og to andre psykologer har vært på en tur i Femundsmarka. Vi har brent bål, sovet lenge og snakket om hva det egentlig er som skjer i folk når de er ute i naturen.
_____
Dette vil jeg selvfølgelig gjerne skrive om og første tema som kommer, er hvordan naturen gjør oss mer i kontakt med oss selv og våre egne følelser. Dette kan kanskje høres litt høytsvevende ut, men det er egentlig ganske konkret det jeg snakker om.
_____
Uansett, før jeg begynner å prate om de ikke-så-høytsvevende tingene jeg skal si, vil jeg først forklare hva jeg mener når jeg sier følelser, og hva jeg mener når jeg sier unngåelse av følelser.
_____
Hva er følelser egentlig? Følelser er fysiologiske reaksjoner i kroppen, hver følelse har en unik aktivering i hjernen og en tilhørende aktivering i kroppen. Formålet med følelser er å fortelle hvilken betydning det som skjer i livet vårt har for oss. Det er litt som et ekstremt presist kompass som dirigerer en i riktig retning, vekk fra det som gjør deg vondt og mot det som er bra for deg.
_____
Ok, så problemet kommer når følelsene undertrykkes. Jeg har allerede skrevet en god del om hva som skjer i kroppen når dette skjer (spoiler alert: du kan bli syk av det). Det jeg kommer til å skrive om denne gangen, er med handlingene, ting man (bevisst eller ubevisst) gjør eller måter man tenker på, som har den effekt at følelser holdes nede.
_____
Det er tusen ulike ting som kan ha den effekten at man ikke merker hva man egentlig føler. For noen er det å unngå å tenke på eller snakke om visse ting, for andre kan det være at man unngår nærhet med andre mennesker eller det kan være at man ikke tillater seg selv å ha det godt.
____
Èn ting er imidlertid disse prosessene, altså ting man gjør selv. En annen ting er de elementene som ligger i samfunnet vårt. Det finnes nemlig ting i samfunnet vårt som gjør det veldig mye lettere å undertrykke følelser og andre naturlige reaksjoner, dette vil jeg komme tilbake til i neste innlegg siden Instagram er så ekstremt gnien på plassen. Innlegget kommer i morgen, så stay tuned!

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram