31. mars 2018

Hvorfor du skal føle følelsene dine for å holde deg frisk (del 1).

Hvordan du kan bli kvitt ryggsmerter og nakkesmerter ved å bruke to min på å merke følelsene dine, en serie bloggposter om hvordan undertrykkelse av følelser kan gå ut over helsen din. Siden jeg har fått 20k flere følgere siden jeg postet denne serien, og siden det er noe av det mest spennende jeg vet innen psykologien, kommer den igjen nå😁. _
____
➡Noen personer har en indre prosess der følelser blir holdt nede ved at musklene spenner seg. Det vil si at man ikke kan føle følelsene fordi muskelspenningen «dekker over» opplevelsen av følelsen. Dette kan igjen skape en rekke ubehagelige symptomer som muskelsårhet, muskelspenninger, spenningshodepine, brystsmerter, nakkesmerter og ryggsmerter fordi musklene er i konstant aktivering.
____
➡Dette kan virke litt kryptisk, men det er egentlig et ganske normalt fenomen. Har du for eksempel kranglet med noen, for deretter å føle deg veldig anspent i nakke/rygg eller fått hodepine? I så fall er det sannsynligvis en sånn reaksjon du har hatt, der følelser i forhold til konflikten holdes nede ved muskelspenning, som igjen skaper stivhet og hodepine. 
_____
➡I de følgende postene kommer jeg til å forklare hvordan det å holde følelser nede kan skape muskelspenninger og hva man kan gjøre for å unngå det. Det er imidlertid litt vanskelig å få pratet om dette uten å ta en liten intro til hva følelser er, og hva angst for følelser betyr. Den nesten posten vil derfor handle om dette, mens den tredje vil være om løsningen på problemet (jeg må selvfølgelig ha en cliffhanger her).
____
➡Avslutningsvis vil jeg nevne at jeg snakker om medisinsk uforklarlige symptomer, altså plagsomme symptomer uten en medisinsk årsak. Dersom du opplever fysiske symptomer som er bekymringsverdige så må du alltid oppsøke lege og få undersøkt disse først før du kikker på de alternative løsningene.

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram