21. mai 2022

Ikke sov ute alene

Ikke sov ute alene. En bloggpost om hvordan alvorlig avhengighet skapes, samt reklame for en episode av Opptur som alle burde høre.

Ikke sov ute alene

Tre timer etter leggetid stod jeg ved bredden sammen med mini og fisket etter ørrett. Rundt meg beveget den rolige kvelden seg, storfuglen, trekkfuglene, gjess, storlomen. Vårkvelden var perfekt og snart skulle den gå over i natt. Utenatta, det fikset jeg skal ha for å leve godt. 

For et par uker siden var jeg med på Opptur mens programleder Ingrid skulle ha sin første alenenatt ute. Igjennom frykten og uroen og opp i mestringen på den andre siden. Men kanskje aller mest: Det å oppleve at friluftslivet får en ny dimensjon med at aleneturen blir en mulighet. 

For det er noe som kommer på den andre siden når man klarer å komme over uroen og frykten, nemlig den uendelige roen og tilstedeværelsen som finnes når man nyter naturen alene. 

Noen ganger skulle jeg ønske jeg var en hjemmesover. En som kunne nyte naturen på dagtid og være fornøyd med det, men fakta er at jeg er hekta. Jeg har forelska meg i de timene der alt er mørkt og stille, der jeg kan sitte time ut og time inn og absorbere skogens nattlige tilstand. 

Dyr jeg hører, men ikke ser. Små bevegelser i skyggene, omriss av skapninger jeg anter. Lyder jeg kjenner igjen, som kattugla som ropte inni skogen. Lyder jeg ikke kjenner, som rop og ul fra ukjente fugler eller smårev et eller annet sted i skogen. 

En stjernehimmel som kommer og går ettersom hva skyene vil. Små øyeblikk som passerer. Nattlige regnbyger jeg bare vet var der fordi teltduken er våt. Magien det ikke er meningen at jeg skal se, bare ane.

Det å vise mini utenatta og alt som foregår der, prate om lydene så hun kan hvile i at dette er hjemmet vårt. 

I boka mi står det mye om aleneturen og det å komme i kontakt med seg selv, hva det egentlig handler om og hva det gjør for oss. Hvordan det kan virke som om naturen gjør noe av det terapien forsøker å gjøre, bare helt av seg selv. Du kan kjøpe den på alle bokhandlere i landet og den feirer tredje uke på toppen av bestselgerlistene.

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram