21. mai 2022

Ikke sov ute alene

Ikke sov ute alene. En bloggpost om hvordan alvorlig avhengighet skapes, samt reklame for en episode av Opptur som alle burde høre.

Tre timer etter leggetid stod jeg ved bredden sammen med mini og fisket etter ørrett. Rundt meg beveget den rolige kvelden seg, storfuglen, trekkfuglene, gjess, storlomen. Vårkvelden var perfekt og snart skulle den gå over i natt. Utenatta, det fikset jeg skal ha for å leve godt. 

For et par uker siden var jeg med på Opptur mens programleder Ingrid skulle ha sin første alenenatt ute. Igjennom frykten og uroen og opp i mestringen på den andre siden. Men kanskje aller mest: Det å oppleve at friluftslivet får en ny dimensjon med at aleneturen blir en mulighet. 

For det er noe som kommer på den andre siden når man klarer å komme over uroen og frykten, nemlig den uendelige roen og tilstedeværelsen som finnes når man nyter naturen alene. 

Noen ganger skulle jeg ønske jeg var en hjemmesover. En som kunne nyte naturen på dagtid og være fornøyd med det, men fakta er at jeg er hekta. Jeg har forelska meg i de timene der alt er mørkt og stille, der jeg kan sitte time ut og time inn og absorbere skogens nattlige tilstand. 

Dyr jeg hører, men ikke ser. Små bevegelser i skyggene, omriss av skapninger jeg anter. Lyder jeg kjenner igjen, som kattugla som ropte inni skogen. Lyder jeg ikke kjenner, som rop og ul fra ukjente fugler eller smårev et eller annet sted i skogen. 

En stjernehimmel som kommer og går ettersom hva skyene vil. Små øyeblikk som passerer. Nattlige regnbyger jeg bare vet var der fordi teltduken er våt. Magien det ikke er meningen at jeg skal se, bare ane.

Det å vise mini utenatta og alt som foregår der, prate om lydene så hun kan hvile i at dette er hjemmet vårt. 

I boka mi står det mye om aleneturen og det å komme i kontakt med seg selv, hva det egentlig handler om og hva det gjør for oss. Hvordan det kan virke som om naturen gjør noe av det terapien forsøker å gjøre, bare helt av seg selv. Du kan kjøpe den på alle bokhandlere i landet og den feirer tredje uke på toppen av bestselgerlistene.

Nyeste innlegg

Den billigste veien til litt bedre helse (og nei, det er ikke jogging)

Det er ikke mer komplisert enn det: Følelser er signaler som skal oppleves, og kroppen skal jobbe for å holde de nede. Den jobbingen koster deg dyrt både fysisk og mentalt. Det vil si at ved å bli bedre til å merke følelsene i stedet for å la muskelspenningen holde den nede, kan du faktisk få det overraskende mye bedre.

Les mer
Den livsforandrende magien i å kunne si "nei". Del 2. I bloggposten om quickfixen du ikke visst at fantes.

Vi sier ikke nei fordi vi ikke er helt klar over at vi har et valg. Eksempel: Vi gjør det som er «vanlig» uten å tenke over om det er det vi vil. Eller vi sier ja, fordi det gir indre uro, overdreven grubling, negative tanker og lignende, når vi sier nei.

Les mer
Når du har angst fordi du sier NEI, alt for lite. En bloggpost om quickfixen du ikke visste fantes.

Faktum er at et uskyldig ja til noe du ikke vil, er et nei til det du egentlig har lyst til.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © DalsveenWeb
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram