17. april 2022

Legg fra deg selvtvilen

En bloggpost til deg som aldri får lande i deg selv.

Tvil kan være et mareritt. Og nei, jeg mener ikke den nagende tvilen som kommer når du er i ferd med å gjøre noe dumt. Når du står på timetern med 1,8 i promille og hele den apete vennegjengen din brauter som en flokk gale kuer nedenfor. Ja da skal du lytte til den nagende tvilen i hjertet ditt og gå ned igjen til festen uten å risikere livet. 

Det jeg snakker om er den tvilen som ødelegger livet. Den som kommer inn og stiller det evige spørsmålet: om det valget, den følelsen eller den holdningen, sånn.. egentlig. Var riktig? Den som aldri lar en holdning eller en tanke stå ubestridt og alltid gir deg en svak følelse av at det du tenker kan være feil. 

Etter hver landede beslutning kommer den som en snikende fis og stiller spørsmålet: Hva om det er feil? Tenk om det er annerledes? Har du vurdert dette? Og plutselig mister du fotfestet og er tilbake i ambivalensens helvete. 

Eller hva med et minne? Ingenting kan overtenkes som et heftig minne: Husker jeg egentlig riktig eller tar jeg feil? Var det egentlig kjipt, kanskje det er jeg som er overfølsom, hvorfor reagerte ikke de andre. Og vips er du tilbake i usikkerhetens kaos. 

Du får aldri lov til å lande på det du tror er riktig. Tåle å eventuelt ta feil. Nyte at det er lov å gå for en ting og ikke en annen. Få fred fra det evinnelige maset med «hva om» som kverner i hodet. 

Fakta er at du må gi slipp på selvtvilen, en godt gjennomtenkt beslutning blir ikke bedre av uante mengder tvil. La det være og kom videre.

Bruk tvilen som den skal: Tvil når du trenger det: tvil på planen når du står på vidda og været begynner å bli dårlig, tvil når du skal kjøre forbi på smale bygdeveier og lurer på om du har nok plass, tvil når du skal investere sparepengene. Men ikke tvil på deg selv. 

Jeg skriver mye mer om selvtvil, hvordan du gjenkjenner det, hvorfor det kommer og hva du kan gjøre med det, i boka mi som kommer i slutten av april. Den kan forhåndsbestille den med personlig hilsen nå (funker veldig bra som gave!) 

https://www.ark.no/boker/Johanne-S-Refseth-Psykolog-med-sovepose-9788205564947?gclid=Cj0KCQjwz7uRBhDRARIsAFqjullRBCb4xgvHZ1iPq-NnW4fuwieTeqVq_e8JRKlu-HQhGcY7dMZ3rZAaAhICEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Nyeste innlegg

Om terapien i høstskogen

Når vi hele tiden rømmer fra den følelsen og prøver å få den til å være en sommerdag ved fjorden, så lar vi oss heller ikke ta en reell kikk på hvor vi er i livet. Det blir som å overse at kompasspilen peker rett ned en fjellside, fordi vi synes det er så slitsomt å skulle endre kurs. 

Høstskogen tilbyr noe annet. Den tilbyr et ekko av den innsiden mange løper fra i dag. Den tilbyr også en slags speiling for alle følelser som ikke kjennes som en sommerdag med pils og solnedgang.

Les mer
Når ble likegyldighet en forutsetning for å få nye venner? En rant over en latterlig trend i samfunnet. 

Høsten er høytid for overganger, nye studier, nye jobber, nytt nettverk. Den første perioden der alt er nytt og spennende nærmer seg slutt, tomånederskrisa kommer og det lange seige trekk slår inn.  Og jeg snakker med mange som er stressa når de er sammen med nye venner og kolleger. Det er forståelig nok. Det som […]

Les mer
Når ble utseende viktigere enn vår evne til å forstå og bli forstått? En klikk over et sykt samfunn

Jeg synes generelt at fokuset på utseende og spesielt fokuset på at man skal se ung ut, er utrolig irriterende. Men ekstra pisse forbanna blir jeg når dette fokuset på utseende forkles som kvinnehelse.  For det første så blir jeg sur fordi det er manipulerende. Det er en skummel omskriving av noe vi alle strever […]

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2022
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram