17. april 2022

Legg fra deg selvtvilen

En bloggpost til deg som aldri får lande i deg selv.

Tvil kan være et mareritt. Og nei, jeg mener ikke den nagende tvilen som kommer når du er i ferd med å gjøre noe dumt. Når du står på timetern med 1,8 i promille og hele den apete vennegjengen din brauter som en flokk gale kuer nedenfor. Ja da skal du lytte til den nagende tvilen i hjertet ditt og gå ned igjen til festen uten å risikere livet. 

Det jeg snakker om er den tvilen som ødelegger livet. Den som kommer inn og stiller det evige spørsmålet: om det valget, den følelsen eller den holdningen, sånn.. egentlig. Var riktig? Den som aldri lar en holdning eller en tanke stå ubestridt og alltid gir deg en svak følelse av at det du tenker kan være feil. 

Etter hver landede beslutning kommer den som en snikende fis og stiller spørsmålet: Hva om det er feil? Tenk om det er annerledes? Har du vurdert dette? Og plutselig mister du fotfestet og er tilbake i ambivalensens helvete. 

Eller hva med et minne? Ingenting kan overtenkes som et heftig minne: Husker jeg egentlig riktig eller tar jeg feil? Var det egentlig kjipt, kanskje det er jeg som er overfølsom, hvorfor reagerte ikke de andre. Og vips er du tilbake i usikkerhetens kaos. 

Du får aldri lov til å lande på det du tror er riktig. Tåle å eventuelt ta feil. Nyte at det er lov å gå for en ting og ikke en annen. Få fred fra det evinnelige maset med «hva om» som kverner i hodet. 

Fakta er at du må gi slipp på selvtvilen, en godt gjennomtenkt beslutning blir ikke bedre av uante mengder tvil. La det være og kom videre.

Bruk tvilen som den skal: Tvil når du trenger det: tvil på planen når du står på vidda og været begynner å bli dårlig, tvil når du skal kjøre forbi på smale bygdeveier og lurer på om du har nok plass, tvil når du skal investere sparepengene. Men ikke tvil på deg selv. 

Jeg skriver mye mer om selvtvil, hvordan du gjenkjenner det, hvorfor det kommer og hva du kan gjøre med det, i boka mi som kommer i slutten av april. Den kan forhåndsbestille den med personlig hilsen nå (funker veldig bra som gave!) 

https://www.ark.no/boker/Johanne-S-Refseth-Psykolog-med-sovepose-9788205564947?gclid=Cj0KCQjwz7uRBhDRARIsAFqjullRBCb4xgvHZ1iPq-NnW4fuwieTeqVq_e8JRKlu-HQhGcY7dMZ3rZAaAhICEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Nyeste innlegg

Når skal vi slutte å gi små barn ansvaret for et system som ikke fungerer?

Da jeg fortalte terminen den 4. januar sa folk ting som «håper ungen ikke kommer tidlig da», «du må knipe igjen til over nyttår! Det er best på alle måter vet du». Velmenende råd med en undertone av alvor, krydret med urealistiske forventninger til livmoren min.

Rådene kom fra fagfolk, for de vet den klamme statistikken: barn født tidlig på året gjør det langt bedre enn de født sent på året. Barn født tidlig på året har større sjanse for å komme på kretslag i ulike idretter f eks. Dog: mindre sjanse for at podinnen blir den nye Marit Bjørgen kan jeg leve med.

Les mer
Hvorfor det ligger mye god folkeelse i vaffelsteking, en hyllest til hverdagsheltene.

Og ja, når mange nok mennesker har stått og stekt vafler, kjørt hjem etter glemte munnstykker og vinket farvel til tropp 11 i Speidern. Ja da dukker det opp en Braut Haaland eller en Ole Edvard Antonsen. Og da blir vi veldig entusiastiske.

Men det vi ikke tenker på som er langt vanligere, er at fra dette arbeidet dukker det opp barn og unge med mestringsfølelse, venner, tilhørighet, trygghet og tillit til voksne.

Les mer
Alle har en tom stol på julaften

Alle har en tom stol på julaften Da jeg var 13 fikk broren min kreft, han var 22. En tidlig adventskveld i 1997 fortalte mamma at det ikke var mer legene kunne gjøre.  Så står du der da, med julelys over alt og ribbe på julaften, mens broren din later som han kaster deg ned […]

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram