17. april 2022

Legg fra deg selvtvilen

En bloggpost til deg som aldri får lande i deg selv.

Tvil kan være et mareritt. Og nei, jeg mener ikke den nagende tvilen som kommer når du er i ferd med å gjøre noe dumt. Når du står på timetern med 1,8 i promille og hele den apete vennegjengen din brauter som en flokk gale kuer nedenfor. Ja da skal du lytte til den nagende tvilen i hjertet ditt og gå ned igjen til festen uten å risikere livet. 

Det jeg snakker om er den tvilen som ødelegger livet. Den som kommer inn og stiller det evige spørsmålet: om det valget, den følelsen eller den holdningen, sånn.. egentlig. Var riktig? Den som aldri lar en holdning eller en tanke stå ubestridt og alltid gir deg en svak følelse av at det du tenker kan være feil. 

Etter hver landede beslutning kommer den som en snikende fis og stiller spørsmålet: Hva om det er feil? Tenk om det er annerledes? Har du vurdert dette? Og plutselig mister du fotfestet og er tilbake i ambivalensens helvete. 

Eller hva med et minne? Ingenting kan overtenkes som et heftig minne: Husker jeg egentlig riktig eller tar jeg feil? Var det egentlig kjipt, kanskje det er jeg som er overfølsom, hvorfor reagerte ikke de andre. Og vips er du tilbake i usikkerhetens kaos. 

Du får aldri lov til å lande på det du tror er riktig. Tåle å eventuelt ta feil. Nyte at det er lov å gå for en ting og ikke en annen. Få fred fra det evinnelige maset med «hva om» som kverner i hodet. 

Fakta er at du må gi slipp på selvtvilen, en godt gjennomtenkt beslutning blir ikke bedre av uante mengder tvil. La det være og kom videre.

Bruk tvilen som den skal: Tvil når du trenger det: tvil på planen når du står på vidda og været begynner å bli dårlig, tvil når du skal kjøre forbi på smale bygdeveier og lurer på om du har nok plass, tvil når du skal investere sparepengene. Men ikke tvil på deg selv. 

Jeg skriver mye mer om selvtvil, hvordan du gjenkjenner det, hvorfor det kommer og hva du kan gjøre med det, i boka mi som kommer i slutten av april. Den kan forhåndsbestille den med personlig hilsen nå (funker veldig bra som gave!) 

https://www.ark.no/boker/Johanne-S-Refseth-Psykolog-med-sovepose-9788205564947?gclid=Cj0KCQjwz7uRBhDRARIsAFqjullRBCb4xgvHZ1iPq-NnW4fuwieTeqVq_e8JRKlu-HQhGcY7dMZ3rZAaAhICEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram