25. september 2022

Når ble likegyldighet en forutsetning for å få nye venner? En rant over en latterlig trend i samfunnet. 

Når ble likegyldighet en forutsetning for å få nye venner? En rant over en latterlig trend i samfunnet. 

Reklame for egen bok. Høsten er høytid for overganger, nye studier, nye jobber, nytt nettverk. Den første perioden der alt er nytt og spennende nærmer seg slutt, tomånederskrisa kommer og det lange seige trekk slår inn. 

Og jeg snakker med mange som er stressa når de er sammen med nye venner og kolleger. Det er forståelig nok. Det som IKKE er forståelig, er at frykten går på å ikke å være selvsikre nok i møtet med dem. 

Altså: Det er som om samfunnet har diktert at for å bli likt av nye venner, skal du fremstå kul og usårbar. Helst som en som ikke trenger en venn.

Som om det å ha en følelse inni seg av «shit, de folka her er akkurat sånne jeg har lyst til å henge med»- er uforenelig med et godt vennskap. Som om du må være chill, ellers vil de andre synes du er teit og slutte å henge med deg.

Jeg er så utrolig lei av et samfunn der vi skal være så følelsesløse i møtet med andre. Der unge blir usikre, fordi de føler helt vanlige følelser når de vil ha en venn. Hva er dette med at vi ikke skal bety noe for hverandre for å få hverandre? Når startet denne idiotien?

Alle som har gode venner vet at det ikke henger samme på denne måten. Jeg elsker ikke vennen min fordi den ikke trenger meg. Jeg elsker den fordi den trenger meg. 

Så la meg bare avgjøre dette en gang for alle: Det er ikke noe galt med å ønske seg en venn. Det er ikke noe galt med å stå i gjengen og håpe at de liker deg. Det er ikke noe galt med å bli litt usikker i møtet med andre. Du trenger ikke øve deg på å se tøff ut, eller tenke at det er samme om de liker deg eller ei. 

Nei, la oss normalisere det å være menneske og takke pent nei til de som legger opp til et samfunn der ingenting skal bry oss. Det fineste som finnes er å møte noen du merker bryr seg. 

Jeg har skrevet mye mer om det å tørre i relasjoner, å komme rundt vonde mønster og finne tilbake til seg selv, i boka mi Psykolog med sovepose. Det er en lettlest bok om å få det litt bedre, der psykologien marinert inn i bålkaffe, ørretfiske og furuskoger. Den kan kjøpes via link i bio eller i alle bokhandler i landet. 

Nyeste innlegg

Ting jeg kan klikke over på 17. mai

Å klage på korpsmusikk er som å stå på Noway cup og se GUTT 10, mens man klager på at pasningsspillet ikke er helt på Champions league nivå. Det er så misforstått at jeg nesten må gå litt unna, spise en Friskis og ligge litt i rugg før jeg er i vater igjen. 

Les mer
Har du husket å være redd i dag? En rant om et overbekymret samfunn.

Det snakkes så mye om alt som er farlig. Om psykiske lidelser som lurer rundt hver et hjørne: pass på så poden får godteri på riktig måte ellers havner den på BUP med spiseforstyrrelser. Flinke foreldre kan knapt snu seg uten å ha en ekspert til å fortelle dem at de burde snudd seg litt annerledes.

Les mer
Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram