25. april 2020

Slik tør du sove ute alene (del 5)

(sponsa klær) Slik tør du sove ute alene (del 5). En bloggserie for deg som brenner inne med en fullblods Lars Monsen.
___
Ok, så det er din første alenetur, du har tilnærmet deg det gradvis, akseptert angsten din og nå sitter du ute i marka og er fryktelig fornøyd med deg selv. Klokka nærmer seg leggetid, du legger deg i posen og er soveklar når du plutselig begynner å se for deg hvordan Hannbal Lechter kommer siklende igjennom skogen, klar for litt teltturistgryte med soveposesaus og vipps er den rolige tilstanden erstatte med full panikk.
___
Å skremme livskiten av seg selv med skumle scenarioer er noe som virkelig kan ta nattesøvnen, men hvordan får du egentlig styr på tankene? Det er sånn at når kroppen er urolig og litt på vakt (hvilket den ofte er dersom man er ute i skogen, alene for første gang) så kan man begynne å tenke mye. Jeg skrev tidligere om angsten i kroppen og at man ikke kan skru av disse følelsene. Tankene derimot, de kan man ofte gjøre noe med, her er et par triks:
____
1. Når hjernen har spunnet i veg på noe dritskummelt, så sett den ned og lag noen alternative tanker, hvilke andre ting kan være der ute? Rev, småmus, vind, en jogger? Skriv ned og sammenlign med skrekkscenarioene og vurder hva som er mest sannsynlig.
2. Distraksjon, jada vi skal lytte til stillheten og sånn, men når vi holder på å dø av angst, så er det nytteløst, så sørg for å ha lastet ned både netflixserie, podcaster, youtube videoer og andre ting.
3. Blir du redd for mørket så legg deg før det blir mørkt. Det er ikke alltid mulig, men om du kan så legg deg i teltet mens det er lyst og sørg for at du har rimelig med distraksjon. Det finnes måter å få tisset inni teltet forresten (altså uten å besudle utstyret ditt), hvis du lurer 💩._
4. Hvis du fortsatt merker at tankene kommer og plager deg, så aksepter at hjernen er litt på vakt og finner på ting. Vit at det bare er tanker, og ikke nødvendigvis virkelighet og at det går over etter hvert.
___
Dette funker for noen, men ikke for andre, ta det til deg om det er noe for deg eller la det gå om det ikke funker 🔥🌳.

Nyeste innlegg

Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Fosen kjemper for hele landet

Fosen er en kamp som aldri burde måtte kjempes for leveområder som aldri burde vært tatt. Det er en kamp om samenes rett til å utøve kultur og bruke land de har brukt i tusenvis av år. En kamp med mørke historiske røtter. 

Som om dette ikke er nok, er dette en kamp som gir dyp gjenklang langt utover samefolket. For det rører ved en uro som ligger over landet. 

Les mer
Når skal vi slutte å gi små barn ansvaret for et system som ikke fungerer?

Da jeg fortalte terminen den 4. januar sa folk ting som «håper ungen ikke kommer tidlig da», «du må knipe igjen til over nyttår! Det er best på alle måter vet du». Velmenende råd med en undertone av alvor, krydret med urealistiske forventninger til livmoren min.

Rådene kom fra fagfolk, for de vet den klamme statistikken: barn født tidlig på året gjør det langt bedre enn de født sent på året. Barn født tidlig på året har større sjanse for å komme på kretslag i ulike idretter f eks. Dog: mindre sjanse for at podinnen blir den nye Marit Bjørgen kan jeg leve med.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram