26. april 2020

Slik tør du sove ute alene (del 6)

Slik tør du sove ute alene (del 6). En bloggserie for deg som skal ligge ene foran bjørkebålet og lese Mikkjel Fønhus mens månen skinner over ei ensom utmark i høst.
__
Dagens tips går på hvordan du mentalt kan forberede deg på noe du egentlig er nervøs for.
__
Saken er den at når vi skal gjøre ting vi er redde for, så har mange en tendens til å bruke ukene opptil på å se for seg hvordan det kan gå lukt til en varm plass. Du forestiller deg at du ligger der under tarpen og er livredd, hvordan norges eneste slag-grevling besøker deg, hvordan Norske Seriemordere har årstreff rett nedi lia og vips blir utsikten til tur ganske marerittaktig.
__
Saken er, at hjernen setter i gang med disse fantasiene for å hjelpe deg å forberede deg på det som potensielt kan gå galt (og ja, den er litt dårlig på realitetsorientering). Problemet er at hodet ditt kan slite litt med å skille på fantasi og virkelighet, den kan derfor både bli ekstra nervøs for turen når du hele tiden ser for deg at den blir dårlig.
__
I tillegg kan du komme til å «øve» deg på at det går galt. Dvs: Hvis du konstant tenker at du kommer til å være livredd når du skal sove, så kan det hende hjernen forbinder angst og telt og derfor disker opp med redsel når du endelig ligger i teltet. Ikke gøy.
__
Dette vil vi selvfølgelig ikke at skal skje, så hva gjør vi? Trikset er å ta hver enkel «skrekkscenario» opp, vurdere om det er realistisk og eventuelt ta nødvendige forhåndsregler. Når du har gjort det, kan du takke skrekkscenarioene pent for å hjelpe deg å være forberedt, og legge de vekk.
__
Deretter bruker du tiden på å forestille en tur der alt går bra, der du takler utfordringene og tåler å være redd. Et tips her, er å se for seg ting så klart og tydelig som mulig, med skarpe farger, mange detaljer, gjerne sett fra din eget vinkel (altså hjelmkameravinkel liksom, ikke utenfra). Hvis du er redd for mørket kan du for eksempel se for deg at du føler deg trygg og rolig når du sitter der i natta. Er du redd for å ikke takle redselen, se for deg at du blir urolig, men at du tåler det.
___
Obs: skrekkscenarioene kan komme igjen, i så fall gjentar du bare prosessen i avsnitt 6.

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram