22. september 2019

Til ungdommen, en treposters rant om lykke, følelsespress og ungdommen nå til dags (del 1).

For to uker siden satt jeg med @janvillard og @haakonhaugsboe og lagde en episode av podcasten @oppdrift_pod (veldig kul podcast😃). Vi fikk pratet om en hel haug med morsomme ting, blant annet hva forskjellen er på sunn og destruktiv kjærlighetssorg, hvordan følelser kan bli holdt nede med angst, hvorvidt @janvillard er mørkeredd og mine verste sider i følge broren min (takk for den Kali).
__
MEN det som ble hengende igjen var da vi snakket om ungdommen nå til dags. Det var et sånn klassisk spørsmål om millennialene, om de har fått for mye ros og for lite motgang i livet og jeg må innrømme at jeg som hedmarking, først fant ut hva jeg EGENTLIG ville svare på det spørsmålet et par dager senere. Heldigvis har jeg en blogg, så her er kommentaren min:
__
Som psykolog har jeg aldri vært borti unge mennesker som sliter fordi de har fått for mye ros og støtte hjemmefra. Derimot møter jeg unge som sliter på grunn av vold, traumer eller foreldre som er følelsesmessig fraværende. Jeg møter også unge som har så heftige traumehistorier, samtidig som de er så oppegående og råe at jeg ikke aner hvor de har hentet kreftene fra.
__
Det er imidlertid noe som går igjen er at mange unge jeg snakker med føler seg mislykket fordi de ikke føler lykke inni seg hele tiden. De opplever det som om de skal ha en god følelse inni seg alltid og hvis de ikke føler den gode følelsen, så gjør de et eller annet feil.
___
Dette har gitt meg lysten til å skrive litt om følelser og hva som egentlig gir lykke i livet. Det er nemlig ikke meningen at vi skal føle en lykkelig følelse inni hele tiden og dette er veldig viktig at ungdommen vet. Det er vanskelig å være ung, du skal flytte hjemmefra, gjøre karriere, lage nettverk, finne partner, alt dette er tøffe ting og det skaper i helhet en heftig overgangsperiode i livet.
__
Det er ikke rart om mange unge opplever en del uro, angst, usikkerhet, sorg eller andre mer sammensatte følelser enn bare glede når de står i dette. Det er ikke fordi de er mislykket eller feil, det er rett og slett fordi det er sykt heftig å være ung.
__
De neste blogginnleggene skal jeg skrive et par tips til ungdommen, litt om å bli voksen og litt om hva lykke egentlig består

Nyeste innlegg

Kjære distriktsnorge: hvorfor vil du ikke ha meg?

Jeg har lite peiling på fraflytting, men siden jeg er influenser og dermed del av en bransje der vi er godt kjent for å uttale oss om ting vi ikke kan, så skal jeg allikevel skrive om det.  Jeg er (som kjent) motstander av hytteutbygging, delvis fordi det er håpløst å bygge ned natur midt […]

Les mer
Bekymringen din er ekte nok den, spørsmålet er om den skal styre livet ditt?

Det store spørsmålet er, når du ligger der på dødsleiet og ser tilbake. Vil du da være glad for at du tross alt ikke sov ute og risikerte å bli drept av en øksemorder, eller ville du sett tilbake på den fine soloppgangen og mestringen du følte og gledet deg over det?

Les mer
Jeg har et problem med ADHD, ... og det er ikke ADHD. En post om at diagnose ikke er en forutsetning for empati.

eg har møtt haugevis med folk som sliter med fokus, konsentrasjon, strukturering av oppgaver og andre symptomer som ligger tett opp mot ADHD.

Noen får diagnosen ADHD. For andre er problemene relatert til høy angst, høyt stressnivå generelt i livet, søvnproblemer, vanskelig livssituasjon, nevrologiske problemer som ikke er ADHD osv.

Og her er poenget mitt: Det å slite med fokus, konsentrasjon, hukommelse, strukturering av oppgaver osv er noe som gjør et moderne liv utrolig vanskelig. Helt vanlige ting blir veldig krevende, UAVHENGIG AV HVILKEN ÅRSAK DU HAR TIL PROBLEMENE.

Les mer
Psykolog med sovepose
Copyright © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram